التسمم الغذائي
هو التسمم الذي يحدث بعد تناول مادة غذائية معينة أو شرب إحدى المواد الملوثة بالجراثيم، والتي تبدأ أعراضها بنزلة معوية على شكل قيء مع اسهال والم بطني وغثيان.
طرق انتقال العدوى:
إن الطرق التي من الممكن ان تنتقل فيها المادة السمية إلى الاغذية كثيرة ومتعددة ، فمنها الغبار والماء الملوث بالميكروبات بالاضافة الى الجراثيم التي تتكاثر على الاطعمة والأدوات الملوثة بالجراثيم والتي تستخدم في الطبخ بالإضافة الى الأيدي الملوثة بالميكروبات ... وترك الطعام مكشوفا.. والحشرات المتطايرة والمنتشرة في الاماكن التي تعاني من إهمال العقامة والتنظيف.
أنواع التلوث الكيميائي للغذاء:
- التلوث بالمواد الحافظة والمواد الملونة.
- التلوث بالرصاص.
- التلوث عن طريق المبيدات الحشرية.
- تلوث مياه الشرب والري.
- استخدام الاسمدة الكيماوية.
- سوء استخدام المضادات الحيوية للحيوانات.
- سوء استخدام محفزات النمو للحيوانات.
الفرق بين التسمـم الغذائي والعدوى الغذائيـة :
التسمم هو حدوث المرض عن طريق السم ويسمى Food Poisoning أما العدوى الغذائية فهي حدوث المرض بواسطة مهاجمة الميكروبات للأغشية المخاطية في الأمعاء ونموها فيها وإحداث الضرر للانسجة السليمة في الجسم وتسمى Food Infection.
الفرق بين التسمم الغذائي والوباء :
لكي يشخص المرض بأنه تسمم غذائي يجب توافر الشروط التالية :
1. مجموعة من الأشخاص ظهرت عليهم نفس الأعراض المرضية .
هذه المجموعة تناولوا نفس الطعام .
2. لا بد أن يكون الغذاء هو سبب التسمم ، وذلك باختوائه على السموم ويتم تحديد ذلك بتحليل عينات من الغذاء في المختبر .
3. مطابقة تحاليل عينات الأغذية مع نتائج التحاليل الطبية لمتحصلات القيء والبراز للمصابين من حيث نوع الميكروب المسبب للتسمم .
أما الوباء فهي أمراض وبائية فتاكة كالكوليرا والطاعون تنتشر بسرعة بين الناس بطرق مختلفة .
أنواع التسمـم الغذائي :
هناك أنواع من التسمم الغذائي تتسبب بها عوامل عديدة ميكروبية وغير ميكروبية ينتج عنها حالات تسمم فردي أو جماعي ويحدث التسمم الغذائي للإنسان نتيجة لتناول غذاء يحتوي على أعداد كبيرة من الميكروبات الممرضة أو السموم الناتجة عنها أو كلاهما معاً . وهذا النوع من التسمم يعرف بالتسمم الميكروبي وهو الأكثر انتشاراً في العالم . فقد يحدث التسمم أيضاً نتيجة لتناول غذاء ملوث بالكيماويات مثل المبيدات الحشرية والمعادن الثقيلة ويسمى بالتسمم الكيميائي . أو بتناول أغذية سامة بطبيعتها مثل بعض الأحياء البحرية والنباتية ويعرف بالتسمم الطبيعي
الوقاية من التسمم الغذائي:
وتكون باتباع النصائح التالية:
- العناية بنظافة اليدين وقص الاظافر.
- لبس القفازات أثناء إعداد الطعام.
- السلامة من الامراض المعدية بالنسبة للشخص الذي يقوم بإعداد الطعام.
- فصل الأطعمة الطازجة( النيئة ) عن الطعمة المطهوة.
- عند إعادة تسخين بعض الاطعمة يجب تسخينها حتى درجة الغليان.
- عدم ترك الطعام أكثر من ساعتين في درجة حرارة الغرفة بعد طهوه لأن الميكروبات ستكون قد بدأت تنمو عليه.
- غسل اللحوم والدواجن جيدا قبل البدء بتقطيعها وتجهيزها للمطبخ.
- عدم وضع الطعام الساخن مباشرة في البراد لأنه سيأخذ وقتا طويلا ليبرد ممايتيح الفرصة للميكروبات بالنمو.
- طهو الطعام جيدا لقتل الميكروبات.
- يجب التخلص من الطعام الذي سخن لعدة مرات.
- الانتباه إلى مدة صلاحية المواد الغذائية.
- إذابة الاطعمة المجمدة كاللحوم داخل البراد وليس خارجها او نقعها في الماء ، لمنع تكاثر الميكروبات.
- الحصول على الأغذية من مصادر سليمة منعاً لنشر التلوث .
التعليقات
لكنى حابه اقول حاجه احنا حاليا بنمارس تصرفات خاطئه كتيره ومن غير قصد او باهمال بنعرض حياتنا وحياه غيرنا للخطر
يعنى مشكله كتيره ف عصرنا مش بس فى وجود التلوث المائى والهوائى اللى احنا البشر نتحمل مسؤوليتو ...مش ده مجال نقاشنا لانو صاره امر واقع واتعودنا عليه وموضوع كبير يطول شرحو
لكنى هبدأ بتوعيه البشر اللى حوالينا باننا غير من الحال اللى وصلنا ليه ونحاول نبتدى بانفسنا حتى نصير قدوه لغيرنا سواء ف الشارع او المنزل او المواصلات
الحاجه اللى هقولها النهارده وبنعملها بشكل عشوائى استخدامنا للجرايد عندنا ف مصر مثلا السندوتشات بتتلف ف ورق جرايد او تلف اى طعام بورق جرايد ... دى كارثه ...مصيبه لاحتواؤو على الرصاص والحبر ... اللى ممكن يسبب تسمم غذائى
وحاجات تانيه كتير ايه رايكو نستغلها فرصه ونحكى عن بعض التصرفات اللى شايفينها غلط ولازم نغيرها ف مجتماعاتنا
ونحنا كمان عنا مشكلة استعمال ورق الجرايد .... ومتل ماقلتي في كتير تصرفات خاطئة بمجتمعاتنا سببها الجهل وقلة التوعية ...
وان شاء الله الكل بيتفاعل بالموضوع ....
دكتورة سارة فكرتك حلوة كتير و حابب قول انو عنا تمديدات المياه للمنازل تتم عبر أنابيب من الرصاص هذا ما قد يسبب انسمام بالرصاص طبعا في الوقت الحالي بدأ استبدالها بأنابيب من أنواع اخرى لكن القديمة من الرصاص لا زالت موجودة و بكثرة
ومتل ما قلت د. علي ... هاد شي مهم كتير ... وكتير عم نسمع بحالات تسمم بالصيف بسبب السندويش وغيرو منهالاكلات الجاهزة ...
تحبو نكمل فى موضوع مستقل ولا نفس الموضوع
شوفو ... ممكن صيدوله طالما هى كانت السبب فى اقتراحى ده ... تبدتى موضوع مستقل بالاسم اللى اقترحو دوك حازم ونبتدى ... ومش تقلقو عندى حجات كتيره هحكيلكو عنها ومجتمعنا حاليا ... مش بس مجتمعنا المصرى لكن ظاهره التلوث بقت ظاهره عالميه لكن الفرق بينا وبين الخارج انو بيلتزم بالتشريعات والقوانين اللى بحتمى بيئتهم رغم انو دينا الاسلامى حثنا ع النظافه والنظام
يلا صيدوله ابداى موضوع مستقل وانا هحكيلكو عن التصرفات دى .. والكل يبدأ فى تحضرير التصرفات اللى بيعتبرها مرفوضه وممكن نقترح ع بعض طرق لحلها
صحيح احنا مش هنصلح الكون لكن يكفى انو نعترف بالغلط الموجود ونوهه عنو .... والله يحفظنا ويحمينا